Fysiotherapie

Fysiotechniek Shock Wave

Datum

26 februari 2022

Tijdstip

09:30

Kostprijs

€165

Locatie

Campus Antwerpen

Academy type

Fysieke opleiding

Inschrijven niet meer mogelijk

Fysiotechniek Shock Wave

Fysiotechniek Shock Wave

Evidence based technieken voor de kinesitherapie
Inleiding
Shock Wave Therapie (SWT) is een multidisciplinair hulpmiddel dat wordt gebruikt in de orthopedie, fysiotherapie, sportgeneeskunde, urologie en diergeneeskunde. De belangrijkste troeven zijn snelle pijnverlichting en mobiliteitsherstel. Samen met het feit dat het een niet-chirurgische therapie is zonder dat er pijnstillers nodig zijn, is het een ideale therapie om het herstel te versnellen en een gunstige invloed te hebben op de genezing van acute en chronische pijn

Mechanisme en werking
Shockwave is een akoestische golf die een hoge energie transporteert naar pijnlijke plaatsen en musculoskeletale zone van subacute, sub chronische en chronische aandoeningen. Deze energie bevordert regeneratie en herstelprocessen van de botten, pezen en andere zachte weefsels.
De akoestische golven met een hoge energiepiek die bij shockwave-therapie worden gebruikt, zorgen voor een versneld weefselherstel en celgroei, analgesie en mobiliteitsherstel

Nieuwe bloedvatvorming
Doorbloeding van voedingsstoffen is nodig om de herstelprocessen van beschadigde weefselstructuren te starten en te behouden. Door de toepassing van akoestische golven ontstaan ​​capillaire microrupturen in pezen en botten. Door microrupturen wordt de expressie van de groeifactoren zoals eNOS, VEGF, PCNS en BMP significant verhoogd.
Er worden nieuwe bloedvaten gevormd die de bloedtoevoer en oxygenatie van het behandelde gebied verbeteren en ondersteunen en zo een snellere genezing van zowel de pees als het bot te verkrijgen.

Chronische ontsteking
Mastcellen zijn een van de belangrijkste componenten van het ontstekingsproces. Hun activiteit kan worden verhoogd door gebruik te maken van doordringende akoestische golven

Stimulatie van de productie van collageen
De aanmaak van voldoende collageen is een noodzakelijk voor het herstelproces van de beschadigde musculoskeletale en ligamentaire structuren. Shockwave-therapie versnelt de procollageensynthese. De therapie dwingt de nieuw gecreëerde collageenvezels tot een longitudinale structuur waardoor de nieuwgevormde peesvezels dichter en stijver worden en een stevigere structuur ontstaat.

Calcificatie
Calciumophoping is meestal het gevolg van microscheurtjes of ander trauma aan een pees. Akoestische golven breken de bestaande verkalkingen af. Shockwave-therapie start de biochemische ontkalking van de calciumopbouw van een tandpasta-achtige consistentie en behandelt de pees. De korrelige calciumdeeltjes worden vervolgens verwijderd door het lymfestelsel.

Neurotransmitter “Substance P”
“Substance P” is een neurotransmitter die pijninformatie via C-vezels overbrengt. Deze neuropeptide wordt over het algemeen geassocieerd met intense, aanhoudende en chronische pijn. Het geeft pijnberichten door aan het centrale zenuwstelsel. Het verlagen van de concentratie van stof P vermindert de stimulatie van afferente nociceptieve vezels en vermindert zo de pijn. Verminderde Substance P, histamine en andere nociceptieve metabolieten helpen ook de ontwikkeling van inflammatoir oedeem te remmen. Akoestische golven gegenereerd door Shockwave-therapie verlagen de Substance P-concentratie en activeren pijnverlichting.

Trigger points
Triggerpoints zijn de belangrijkste oorzaak van pijn in de rug, nek, schouder en ledematen. De afgegeven akoestische energie deblokkeert de calciumpomp en keert zo de metabolische crisis in de myofilamenten om en maakt de triggerpoints vrij.